در رژیم غذایی این بیماران معمولاً ابتدا از غذاهای نرم و ساده شروع میکنند و به تدریج تنوع و مقدار غذای بیمار را افزایش میدهند تا زمانی که به برنامه غذایی عادی برسد. بهتر است از غذاهای پرانرژی و نوشیدنیها و مایعات فراوان استفاده کرد .
یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام بیماری تب مالت یا بروسلوز
بیماری تب مالت یا بروسلوز به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام محسوب میگردد .
باکتری بروسلا که ایجادکننده بیماری است ، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا میسازد .
این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام ، کاهش تولید شیر ، عقیمی و نازایی دامهای مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت ، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار میگیرد .
تب مالت در انسان
تب مالت از گاو ، خوک ، گوسفند یا بز آلوده به انسان انتقال مییابد اما از انسان به انسان خیر .
تب مالت روی اعضای خونساز بدن مانند مغز استخوان ، گرههای لنفاوی ، کبد و طحال تأثیر میگذارد .
تب مالت در دو نوع حاد و مزمن دیده میشود . دوره نهفتگی این بیماری میتواند ۵ تا ۶۰ روز باشد (چندین ماه نیز دیده شدهاست) . تب مالت در مردان ۲۰ تا ۶۰ ساله شایعتر است .
مصرف شیر ، محصولات لبنی (کره ، پنیر) یا محصولات گوشتی حیوانات آلوده موجب سرایت بیماری به انسان میشود .
کمخونی وخیم یا مشکلات معده و سابقهٔ جراحی آن به دلیل کاهش اسید معده امکان بروز بیماری را بالا میبرد . اسید معده تا حدودی احتمال ابتلا را کاهش میدهد .
به طور کلی این بیماری در میان افرادی که با حیوانات زیاد در تماس هستند (کشاورزان ، دامداران ، قصابان ، دامپزشکان) و افرادی که به مناطق آلوده سفر میکنند شایعتر است .
علائم بیماری
علائم زیر در تب مالت حاد بهطور ناگهانی ظاهر میشوند .
علائم زیر در تب مالت مزمن به تدریج ظاهر میشوند :
تظاهرات و عوارض عصبی در مالت :
- سردرد
- درد تمام بدن
- ضعف
- سستی
- کوفتگی عضلات
- کم خوابی
- نگرانی و تشویش
- افسردگی
- هذیان
پیشگیری
خودداری از مصرف شیر غیرپاستوریزه ، پنیر و سایر لبنیات و گوشتهای تأیید نشده .
- استفاده از وسایل محافظتی بدن مانند دستکش ، محافظ چشم ، پیشبند و … هنگام تماس با حیوانات یا گوشت و سایر محصولات .
- واکسیناسیون دامها : واکسن زنده ضعیف شدهٔ سوش بهترین است و یکبار تزریق حداقل ۷ سال حیوان را محافظت میکند .
- آموزش بهداشت به قصابان و افرادی که با دام سر و کار دارند .
تشخیص و درمان
تشخیص قطعی تب مالت با آزمایش خون انجام میگیرد و با درمان کامل معمولاً در ۳ تا ۴ هفته بهبودی دیده میشود. اطرافیان و اعضای خانواده شخص بیمار که ممکن است از همان غذای آلوده مصرف کرده باشند باید معاینه شده و آزمایش بدهند .
درمان شامل یک دوره استراحت در رختخواب و مصرف آنتیبیوتیک است و جدا کردن بیمار از دیگران اغلب لازم نیست. برای مبارزه با عفونت باکتریایی از آنتیبیوتیکهایی (مانند تتراسایکلین برای حداقل سه هفته) استفاده شده و داروهای کورتیزونی برای کاهش التهابهای شدید استفاده میشود. برای درد عضلانی نیز از داروهای ضد درد (مُسکن) تجویز میشود .
در رژیم غذایی این بیماران معمولاً ابتدا از غذاهای نرم و ساده شروع میکنند و به تدریج تنوع و مقدار غذای بیمار را افزایش میدهند تا زمانی که به برنامه غذایی عادی برسد. بهتر است از غذاهای پرانرژی و نوشیدنیها و مایعات فراوان استفاده کرد .